onsdag den 26. november 2014

Et simuleret, virkelighedsnært læringsforløb - SOSU's udgave af Laboratorieskolen

Ifølge Dewey er man som menneske: "et aktivt, handlende væsen, drevet af at skabe sammenhæng og mening af sine erfaringer".
Derfor mener han også, at man som underviser skal tænke i at dirigere den naturlige motivation bl.a. ved at skabe læringslandskaber, hvor eleverne deltager / indgår i et praksisfællesskab om et givent gøremål, og netop er deltagere - ikke blot beskuere.
Hvis en elev ikke kan se formål eller mulighed for deltagelse, må man som underviser sørge for, at det er synligt, hvad læringslandskabets indhold og formål samt mulighed for adgang til deltagelse er.


Synlig læring

Den 20. oktober i år var alle undervisere fra SOSU-stv inviteret til en dag i Kultur Center Limfjord i selskab med James Nottingham.
Det blev en spændende dag med en engageret foredragsholder.





Når eleverne stilles en opgave, skal de:

- kende til succeskriterierne og formålet med opgaven
- vide, hvad de bliver bedømt på
- være i stand til at kunne bruge relevante strategier







Hvad fik vi med os: a little, a lot eller enough to lead others?

tirsdag den 25. november 2014

Sammenhængen mellem egne mestringsforventninger, foretagsomhed og identitetsdannelse.

Identitetsdannelsen har svære vilkår i en kompleks verden. De unge har fra deres forældre og andre nøglepersoner "overtaget" meningsperspektiver og har dermed referencerammer, der tilhører en anden tid. For at de kan finde deres egen identitet er der behov for omforandrende (transformativ) læring. 
Som elev / professionel er det vigtigt, at de unge udover at forandre sig gennem læring også vil kunne foretage forandrende handlinger (handlinger, der har værdi for andre). Kirketerp kalder det for foretagsomme handlinger.
Det kræver, at de unge har en stærk self-efficacy, hvis ikke daler deres foretagsomhed og trivsel. 
Når man ikke er helt afklaret omkring sin personlige identitet, hvordan skal man så kunne adskille denne fra sin faglige identitet? Det kræver megen refleksion, for at man bliver bevidst om forskellen på nedenstående erfaringsdannelser. 




Inddragelse af den nye teknologi

Den nye teknologi vinder mere og mere ind - også i min undervisning. Padlets og blogs er efterhånden en fast del i min undervisningspraksis. 

Her er nogle eksempler:
http://kostmotionpsyke.blogspot.dk/
http://kropbevaegelsesundhed.blogspot.dk/
http://da.padlet.com/MoneyPenny/kiyqnah9zog3

Jeg bruger også apps som fx:

Frontread dog endnu ikke, men den rummer helt klart store muligheder for vores elevgruppe. 

Identitetsdannelse i en moderne verden

Der er sket noget med os. Vi aner ikke længere, hvem vi er. Samtidig har vi aldrig været mere optagede af at finde svar på netop spørgsmålet: »Hvem er jeg?« Et paradoks, som får mange af os til at bruge en stor del af vores voksne liv på at lede efter svar gennem fænomener som coaching, mindfulness og storsælgende selvhjælpsbøger, der på forskellig vis forsøger at hjælpe os med at »mærke efter« og finde ud af, »hvad vi virkelig vil«.
Det hjælper os bare ikke en døjt. Og i forsøget på at udvikle os til det bedre risikerer vi i stedet at udvikle os til usikre og selvoptagede børnevoksne, der knap nok når at indrette os efter den nyeste trend, før vi halser af sted efter den næste.
Sådan lyder det muntre budskab fra psykologiprofessor ved Aalborg Universitet Svend Brinkmann, der senere på måneden er aktuel med bogen Stå fast – et opgør med tidens udviklingstvang.
http://www.information.dk/510311

Læringens dimensioner og processer